FTP protokol je neizostavan deo pri izradi i održavanju web sajta, iako fajlove možete kontrolisati i preko File Manager-a u cPanel-u.
Da biste se povezali na FTP server svog hostinga naloga, potreban Vam je FTP client program. Najpopularniji su WinSCP, Filezilla, TotalCommander. Naša preporuka je WinSCP kojeg možete preuzeti sa ovog linka.

Kada otvorite neki od FTP programa imaćete opciju da ostvarite novu konekciju, neki od stavki su sledeće:

FTP server/hostname/domain:  (tu upišete svoj domen ili ime servera tj. hostname - sve te podatke dobijate od nas u početnom email-u)
FTP port: 21 (To je default port za FTP, dok je za SSH 22)
FTP username: (identičan username kao za pristup cPanel-u)
FTP password: (ista lozinka kao za cPanel, dobili ste u email-u od nas pri početnom setup-u)

Ako ne možete da se konektujete moguće da je potrebno isključiti SSL/TLS, dakle pod poljem Security (možete ga pronaći u konfiguraciji/opcijama te konekcije) izaberite Plain ili OFF. Ukoliko i dalje imate problema moguće je da ste ukucali pogrešne podatke više puta i server Vas je blokirao. U tom slučaju najbolje da nas kontaktirate, ili ispratite sledeće upustvo za proveru blokade: https://panel.unlimited.rs/index.php?rp=/knowledgebase/48/Blokirana-IP-adresa.html

 

Ukoliko želite da koristite secure povezivanje SFTP (SSH FTP) to je moguće počev od OPTIMUM+ paketa. 

Potrebno je generisati ključeve za SSH (na Vašem uređaju ili kroz cPanel) i javni (public key) dodati na cPanel nalog, više o SSH povezivanju OVDE

 

Nakon toga  povezujete se na sledeći način: 

SFTP server/hostname/domain:  (tu upišete svoj domen ili ime servera tj. hostname - sve te podatke dobijate od nas u početnom email-u)
SFTP port: 9790
SFTP username: (identičan username kao za pristup cPanel-u)
SFTP password: (ista lozinka kao za cPanel, dobili ste u email-u od nas pri početnom setup-u)

Da li je ovaj odgovor bio od pomoći? 15 Korisnici kojima je ovo korisno (22 Glasovi)