Memcached je sistem za keširanje memorije i često se koristi za ubrzavanje dinamičkih Web sajtova sa bazom podataka.

Memcached smešta keširane podatke i objekte u RAM memoriju, kako bi se smanjio broj čitanja eksternog izvora podataka (sajt sa samom bazom podataka ili API-jem).

Najnovija verzija Memcached-a je dostupna na našoj Web hosting platformi i sama integracija ovog sistema je jednostavna.

 

Prvi korak je aktivacija same Memcached instance ulaskom u cPanel i odabirom Memcached Manager ikonice.

  • Izaberete koliko RAM memorije želite da dodelite Memcached instanci (do 256 MB) te kliknite na Activate.
  • Ispod ćete videti koji port je dodeljen vašoj Memcached instanci. Jednom registrovan port ostaje uvek isti. Memcached host je uvek 127.0.0.1 odnosno localhost.

Da bi Memcached instanca odnosno server koji ste upravo kreirali komunicirao sa sistemom, biće potrebno da se aktivira PHP ekstenzija. Uđite u cPanel pa Select PHP version i čekirajte Memcached.

 Sada PHP i Memcached komuniciraju. Zavisno od toga kakav tip sajta koristite, nastavljate dalju integraciju. Ukoliko je u pitanju Joomla ili OpenCart, Memcached konfiguraciju unosite u configuration.php (Joomla) odnosno admin/config.php (Open Cart). Više detalja je dostupno ovde.

Ako koristite WordPress sajt, potrebno je instalirati LiteSpeed cache plugin
,  i u polju Cache > Object podešavate sam Memcached servis sa Vašim sajtom. Kliknite na ON za Object Cache, Method Memcached, Host 127.0.0.1 i port je onaj koji vidite u cPanel > Memcached Manager.

-Persistent Connection i Cache Wp-Admin takođe možete uključiti. Kliknite na Save Changes i to je to. Sada ste dodatno poboljšali performanse vašeg sajta, trošiće manje resursa i biti stabilniji i brži pri većem naletu poseta, u najvećem broju slučajeva slučajeva. 

Svakako je ipak neophodno da testirate rad sajta sa Memcached keširanjem jer se ne ponašaju svi sajtovi na isti način.

Da li je ovaj odgovor bio od pomoći? 8 Korisnici kojima je ovo korisno (8 Glasovi)