Redis je servis koji u memoriji skladišti podatke koji se pozivaju te je preporučljiv da se koristi ukoliko sajt često ima peak-ove u posetama jer smanjuje upite ka MySQL servisu. Najnovija verzija Redis-a je dostupna na našoj Web hosting platformi i jednostavno se integriše uz uputstvo u nastavku.

Redis instancu možete kreirati ulaskom u cPanel.
- Pronađite ikonicu Redis Manager

- Izaberite koliko RAM memorije želite (do 256 MB) da koristite za REDIS instancu te kliknite na Activate.

- Ispod ćete videti koji port je dodeljen vašem Redis serveru. Jednom registrovan port ostaje uvek isti. Redis host je uvek 127.0.0.1 odnosno localhost.


Dobićete obaveštenje da je servis pokrenut i informacije o adresi, portu i lozinci koje unosite u konfiguraciju sajta.

Da bi REDIS instanca odnosno server koji ste upravo kreirali komunicirao sa sistemom, biće potrebno da se aktivira PHP ekstenzija. U većini slučajeva je podrazumevano aktivirana, ali ipak proverite ulaskom u cPanel pa Select PHP version i čekirajte redis.

Sada PHP i Redis komuniciraju. Zavisno od toga kakav tip sajta koristite, nastavljate dalju integraciju. Ukoliko je u pitanju Joomla ili OpenCart, Redis konfiguraciju unosite u configuration.php (Joomla) odnosno admin/config.php (Open Cart) Više detalja ovde.

Ako je u pitanju WordPress sajt, instalirajte LiteSpeed cache plugin i u polju Cache > Object vršite podešavanja. Kliknite na ON za Object Cache, Method Redis, Host 127.0.0.1 i port je onaj koji vidite u cPanel > Redis Manager (port uvek ostaje isti dok lozinku možete menjati, ako iz nekog razloga želite, klikom na Generate Password)

Persistent Connection i Cache Wp-Admin takođe možete uključiti. Nakon što ste uneli sve gde je označeno crvenom strelicom, sajt i REDIS su povezani. Kliknite na Save Changes i to je to.

Sada ste dodatno poboljšali performanse vašeg sajta, trošiće manje resursa i biti stabilniji i brži pri većem naletu poseta, u većini slučajeva. Mišljenja smo da je ipak neophodno da testirate rad sajta sa REDIS keširanjem jer se ne ponašaju svi sajtovi na isti način.

Da li je ovaj odgovor bio od pomoći? 12 Korisnici kojima je ovo korisno (12 Glasovi)