Ako imate Web hosting paket kod nas, onda znate da na START+ paketu možete imati 1 “Addon Domain” odnosno zasebni domen tj. web sajt, na OPTIMUM+ paketu 5 dodatnih domena, a na PREMIUM+ paketu čak 19.

Time štedite jer ako želite da pokrenete još jedan web sajt ne morate kupovati novi hosting paket.

 

Nekoliko koraka je neophodno da bi domen bio uspešno dodat, i da si se sajt prikazivao sa servera:

1. Domen je neophodno dodati kao kroz opciju "Domains" u cPanel-u.

2. Domen morate usmeriti na server na kome je hostovan vaš nalog.

3. Kopiranje postojećih fajlova/baze ili kreiranje vašeg sajta.

 

U nastavku ćemo detaljno objasniti detaljnije, koraci 2 i 3 mogu biti i obrnutim redosledom, zavisi od toga da li sajt već imate ili ne.

 

Addon Domain u cPanel-u


Ulogujte se u Cpanel i potražite opciju Domains (ranije opcija Addon Domains)

Nakon toga izaberite CREATE NEW DOMAIN

 

Zatim u polju "Domain" (1.) unesite ime novog zasebnog domena. Obavezno odčekirajte opciju "Share document root" (2.) ako želite da domen bude nezavisan od glavnog domena - sajta.

Potvrdite klikom na dugme Submit.


Zasebni domen je sada aktivan.

Subdomain (poddomen) se automatski kreira uz svaki dodati domen na cPanel-u, ako je glavni domen domain.com, a domen koji dodajete addon.com, u tom slučaju cPanel će kreirati i poddomen addon.domain.com na kome će takođe biti dostupan addon.com, naravno, ako ne promenite predloženo ime za subdomain.

 

Document Root je direktorijum u koji ćete naknadno prekopirati fajlove sajta, ako niste sigurni kako, imate upustvo na sledećem linku.

Ako želite kreiranje sajta od nule, možete pogledati uputstvo za instalaciju Wordpress-a, po sličnom principu imate preko 300 automatskih instalacija dostupnih, putem Auto Installer-a koji smo omogućili svim shared hosting korisnicima, na vama je samo da odaberete odgovarući aplikaciju za vaš sajt

 

Šta dalje?

 

Domen ste uspešno dodali na vaš Cpanel nalog, u zavisnosti od toga da li je sajt već “live” na nekom drugom serveru, i migrirate ga kod nas, ili sajt kreirate “od nule”, zavisi koji ćete korak odabrati kao sledeći.

Ako je sajt već live, i migrirate ga kod nas, praksa je da prvo migrirate fajlove/bazu sajta, pa da onda usmerite domen na odgovarajući paket kod nas.

Ako sajt kreirate tek, možda bi vam bilo lakše da prvo usmerite domen na paket, tako da “live” gledate sve izmene dok kreirate sajt, ali svakako je odluka na vama.

 

Usmeravanje dodatog domena - Promena nameservera/DNS zapisa.

 

Kao što već znate, na vaš Web Hosting paket možete dodati bilo domen koji ste kupili kod nas, bilo domen koji već posedujete, kupljen preko drugog registra domena.

 

Ako ste domen kupili kod nas, u vašem korisničkom panelu na adresi:

https://panel.unlimited.rs u sekciji: Početna / Korisnički panel / Moji Domeni

 

Desno od imena domena imate opciju: Promeni Nameservere

 


Umesto odabrane opcije: Koristite UNLIMITED DNS 

Odaberete opciju: Koristite posebno definisane nameservere (ispod)


Unesete odgovarajuće nameservere u polja “Nameserver 1” i “Nameserver 2”, koje ste dobili od našeg sistema pri kupovini hosting paketa. U tom email-u sa naslovom “Informacije o web hosting nalogu” u sekciji “Informacije o serveru” videćete odgovarajuće nameservere za vaš paket. 

 

Nakon izmene, potvrdite klikom na Promena nameservera.

 

U prozoru vidite i jednu bitnu napomenu:

Ovde vršite usmeravanje svog domena na server. Da bi se DNS propagacija u potpunosti završila potrebno je da prođe do 24h.Ako je domen registrovan preko drugog registra, u tom slučaju pošaljite im zahtev da se nameserveri za domen promene, na tražene.

Domen možete usmeriti i promenom A record-a, to je IP adresa servera: u sekciji “Informacije o serveru

 

Uvek i ovaj domen možete transferovati kod nas, tako što ćete nam poslati autorizacioni kod za transfer domena (EPP kod), koji zahtevate od trenutnog registra, na mail [email protected], i kolege iz našeg prodajnog tima će vas uputiti i dalje korake, koji će zavisiti od nekoliko faktora (koja je ekstenzija domena, kada domen ističe, itd).

 

Nakon izmene nameservera, budite strpljivi i sačekajte do 24 sata (najčešće je završeno u prva 3h) da se izmene globalno propagiraju, dok čekate, propagaciju možete ispratiti i na mnogim online servisima za ovu namenu.

 

Kada propagacija bude kompletirana, sajt će se učitavati sa vašeg Web hosting paketa sa UNLIMITED.RS Web hosting servera.Da li je ovaj odgovor bio od pomoći? 19 Korisnici kojima je ovo korisno (19 Glasovi)