VAŽNO: Od 23.11.2022. koristi se novija platforma za backup - JetBackup 5. Uputstvo je ažurirano.

 

Svim korisnicima UNLIMITED.RS Web hosting paketa dostupan je JetBackup paleta alata u okviru cPanel-a, uz pomoć koga možete vrlo jednostavno odraditi restore (vraćanje) fajla, foldera, baze,email naloga na neki od dostupnih datuma u proteklih 45 do 90 dana. Pitate se šta je "backup"? Backup ili sigurnosna kopija je proces čuvanja fajlova na web hosting nalogu na udaljeni server.

Generisanje backup-a se dešava preko noći, vaši podaci se šalju na udaljene servere kako bi bili sigurni da ih nećete izgubiti ukoliko se dogodi nešto nepredviđeno.

 

Ovo je posebno bitno i iz razloga što se dešava da napravite previd, obrišete plugin, temu ili email. Uz ovu funkciju sami rešavate problem kroz par minuta vraćajući sajt, bazu ili email na datum koji vama odgovara, i to samo ono što želite, ne morate ceo web hosting nalog.

 

Pre svega, uđite u svoj cPanel - uputstvo kako da to uradite možete pročitati ovde.

 

Kliknite na ikonicu JetBackup 5.

 

 

Kliknite na odgovarajuću opciju u zavisnosti od toga da li želite vraćanje (restore) fajlova tj. foldera (Home Directory), SQL odnosno baza (Databases), e-mejl naloga (Email Accounts).

 

 

Primera radi, želite da vratite wp-config.php fajl koji ste slučajno obrisali pre 10 minuta. Kliknite na datum koji vam odgovara, u ovom slučaju je to današnji datum, jer ste obrisali fajl pre 10 minuta. Imajte na umu da, ako taj fajl nije postojao u trenutku generisanja backup-a (u ovom slučaju 27. decembar 2022.  u 04:13 ujutru) fajl neće biti vidljiv, logično.

U prozoru možete izabrati cele foldere ili individualne fajlove. U našem slučaju vraćamo samo jedan fajl iz foldera public_html. Nemojte da čekirate ceo folder već kliknite na njega da biste ušli i izabrali wp-config.php fajl.

 

Nakon što izaberete fajlove idete na dugme Select Files, i nakon toga otvara se sumirana stranica svega što ste izabrali da želite da vratite unutar samog Jetbackup-a. Klikom na Restore Selected Items pokrećete proces vraćanja fajlova iz backup-a.

 

Proces restore SQL (Baze), Cronjob-a, DNS podešavanja ili Email naloga je sličan - biramo datum klikom na Choose Other Backup i označimo datum na koji želimo da vratimo i pokrenemo Restore

Proces Restore-a možete da pratite unutar Queue opcije

Dužina trajanja procesa najviše zavisi od veličine fajlova/direktorijuma, kao i broja istih, pa se naoružajte strpljenjem, ako je u pitanju veća količina podataka jer vraćanje može da potraje i po nekoliko sati (npr. ako vraćate ceo nalog sa preko 1.000.000 fajlova).

 

Da li je ovaj odgovor bio od pomoći? 23 Korisnici kojima je ovo korisno (24 Glasovi)